2010. június 28., hétfő

Save the World ! This is your home!

Mentsd meg a világot! Ez az otthonod!


2010. június 22., kedd

Mi ez, ha nem a Jóisten keze?

Tegnap este ígéretet tettem, hogy kicsit felélesztem magamban a régi, vallására kicsit jobban ügyelőt leányzót. Hiszen valamit valamiért. Azt kértem, sikerüljön legalább a magyar és az angol nagyon jól, de emellett a töri is sokkal de sokkal jobban sült el a vártnál. Szóval leérettségiztem. Érett lettem. De sajnos mindig van valami olyan ami beárnyékolja a felhőtlen örömöt. Amikor a teremből kijöttem, felhívtam anyát rögtön. Aztán apát, mert láttam, hogy ő is keresett. Mikor felvette már sejtettem, hogy nem jó...Papa meghalt.


Ilyen keservesen zokogni még sosem hallottam. És nem tudtam mit mondjak. Egy árva szó nem jött ki a számon. Azt sem tudtam hol vagyok. Sosem halt meg még közeli rokonom. Papa pedig elég közeli volt. A nevetése most is itt csöng a fülemben. Mindig vidám és volt tojt a világra. Igazi Hudák volt. Ennyi együtt töltött év után is annyira szerették egymást mamával, hogy az hihetetlen. Viccelődtek, szívatták egymást, akárcsak a mai fiatalság. Különleges kapcsolat volt az övék és bár ezzel remek példát mutattak a gyerekek felé, nekik nem sikerült. A régiek elhidegülnek egymástól. Ők nem. Volt valami szikra.
És nincs többé. Nem hallom a nevetését, nem lesz aki megvédjen apa szurkálódásaitól és akiért aggódhatnék, ha bekerült a kórházba.
Mikor az intenzívre bementem apával hozzá megszorítottam a kezét. Ő is megszorította az enyémet. Alig volt ereje, a szemét is alig tudta nyitva tartani,de szorította a kezem. Az volt az egyetlen kérésem felfelé irányulóan, hogy várj meg amíg leérettségizek. Megvárta.
Sok kellemes percet éltem át vele, és tudom, hogy jobb neki így, hiszen nagyon szenvedett a végén,de ez sosem jön jókor és sosem vigasz.
Elment.
De a szívemben örökké él.

"Meghaltál, hogy bennem élj..."

Nyugodj Békében, Papa! 



2010. június 21., hétfő

amikor olyan lassan telik az idő...

Holnap reggel 8-kor kezdek a szóbelin.Vagyis kb fél 9-kor. Irodalommal, aztán töri, aztán angol és végül a hittan. Örülök, hogy a legfontosabbal kezdek még friss aggyal. Ez fontos. Most átnéztem mindent és elvileg mindent tudok. Kosztolányi, Karinthy és Kölcsey keveredik egy kicsit, de nem vészes. Ha meglátom a műveket amiről beszélnem kell rögtön beugrik minden.Így legyen holnap is. Még át kell néznem az összes hittant, nyelvtant és törit,de nagyon fáradt vagyok. El tudnék aludni most rögtön pedig 2 kávét ittam ma... :( Pedig én addig le nem fekszem aludni este amíg ez mind nincs meg...

Betti már túl van rajta. Most valószínűleg alszik. De jó neki :( Remélem holnap is jó lesz, mint ma volt. Én leszek az első, aki magyar nyelven fog hadoválni. Előttem Zsófi angollal, majd Mókus némettel és Viki szintén angollal. De nekem még mindegyik tételre esélyem van az én 5ös csoportomban. Nem húzza ki előttem senki Shakespeare-t se , Zrínyit se, a színházat se. Ezzel el is árultam a kedvenceimet. Bár még szívesen húznám Kertész Imrét a Sorstalansággal mint kortárs szerző és mint egy irodalmi mű filmen is, de ha nem muszáj nem. Igazából nincs olyan akit annyira ne szeretnék. Talán József Attilától kapok hülyét. Nem értem miért tartják őt olyan nagynak. Számomra pl. sokkal nagyobb Ady vagy Arany, sőt még Örkény is.
A töriben több tétel van a "nemszeretem" kategóriában. Ilyenek a városfejlődéses tételek, és a gazdaságos, céhes tételek. Egyedül a II.ipari forradalom, amit ebben a témában szeretnék, illetve a másik kedvencem a Hidegháború.
Azt mondják, a forrásban benne van minden. Remélem segíteni fog és nem összezavarni. 
A hittan. Bánom a napot, hogy ezt választottam. Bár nem jártam volna jobban egy földrajzzal se ez egészen biztos. De nekem a vallás nem ez. Én egy katolikus kislány vagyok,de nem hiszem, hogy ilyen szigorúak lennének ezek a fenti szabályok. Nem tudom mi lesz ezzel is. Nagyon szeretném ha nem olyat kapnék amihez hozzá se tudok szagolni és zavartan makognék. Bár a hittan az uccsó. Már nem fog érdekelni. Ha a magyar és az angol jól sikerül, akkor boldogan -, ha nem sikerül olyan jól akkor mérgesen szarom majd le a hittant.
A töriben az a jó, hogy a 75%-os írásbelim nekem tökéletesen megfelel. Szerintem ez egy erős 4es, és mivel nekem nincs szükségem a továbbtanuláshoz a törire így bátran beáldoznám azt, hogy maradjon ennyi, de akkor a magyar legyen 100%..mármint a szóbeli. Mert ha 100% lenne, akkor nagyon boldog lennék :) Akkor lenne elvileg biztos a bejutásom a KJF-re,de még 5 pont veszteség is több lesz, mint a tavalyi pont. Remélem a Jóisten megsegít :)
Az angolról nem is ejtettem szót. Igazából nem foglalkoztam vele ,mert biztos vagyok abban, hogy sikerül... csak nehogy aztán bebukjak.. :S

Holnap mindenre fény derül. Este pedig iszunk! Másnap a banketten pedig irgalmatlanul berúgunk :D

2010. június 20., vasárnap

first english entry

So, this is my first post in english. And maybe a part of preparing to the oral exam.I had a dream about it. It was awful... I didn't know anything but the teacher tried to help me ,and asked me to repeat what she said and that was the exam..
It's 9:46 AM and im here and do the big nothing. I think i'll start learning at 12:00. I have 6 literature and 6 history and then an R.E and i have to learn some Grammar, too. We thought,that the grammar-part of the exam takes just 5 points, but out form teacher told us its not... So i think it takes more than 5... and im not so happy about it.
I cannot loose more than 5 points,because if i do, i can say bye-bye to the dream-college. I hope this dream can come true.... i don't have big dreams and i never had, but now this is the only one.. :( i think i can do it, but everything happens for a reason and i believe in it, but ....

Na jó, hagyjuk... ne igazán tudom kifejezni minden érzésemet angolul. :D Szóval jah... nagyon durva lenne ha nem vennének fel... szerintem egy világ omlana össze bennem és minden rosszra fordulna. Főleg, hogy a lányokat biztosan felveszik és majd én leszek az egyetlen akit nem... Nem szeretnék az lenni, akit nem vettek fel. A magyaron nem veszíthetek 5 pontnál többet, szóval az irodalmon kívül erősen rá kell hajtani a nyelvtanra is ha mégsem csak 5 pont.
SZóval jah...jelenleg agybaj ez az egész,de holnapután VÉGE

2010. június 18., péntek

Nyári kikapcsolódás Komjátiban

A kicsi falu nem túl híres. Csak egy egyszerű, 300 lakost számláló Észak-Magyarországi falucska. Mégis az egyik legszebb környéken van. Az udvarokról kinézve az Aggteleki-karszt köszön vissza ránk, ami minden évszakban más színekkel teszi pompássá a látványt. Nyáron a zöld, ősszel a barna és sárga árnyalatok, télen a hófehér orom, tavasszal pedig a virágzó és ébredező fák nyújtanak mesés élményt.
A faluban egy pihenőházat alakítottak ki a központban. Ízlésesen berendezett házikó, kertipartira alkalmas udvar és kirándulási lehetőségek várják az odalátogatókat.
Sajnos nincs a helynek túl nagy reklámja, így gondoltam teszek egy szívességet a falunak, ahol oly' sok kellemes pillanatot élhettem át.

A pihenni vágyók 4 helyen szállhatnak meg.

A Napfény Pihenőházban
Cím: Komjáti Petőfi S. út 6.
Tulajdonos: Németi Sándor Elérhetőség: 06/52-415-608
Férőhelyek száma: 9 fő 


A Diókert Vendégházban
Cím: Komjáti Petőfi S. út 21.
Tulajdonos: Baffi Ilona Elérhetőség: 06/48-452-017
Férőhelyek száma: 6 fő


A Malomtanya Vendégházban
Cím: Komjáti Tópart út 1.
Tulajdonos: Szaló József Elérhetőség: 06/20-627-9033
Férőhelyek száma: 10 fő
Extra kínálat: tenisz, lovaglás, fürdés


Ennek a vendégháznak a különlegessége, hogy egy több száz éves (persze gyönyörűen felújított) vízimalomból lett kialakítva. Hangulatos kert, lovaglási lehetőség és medence várja a látogatókat.

A Református Ifjúsági Szálláson
Cím: Komjáti Táncsics M. út 29.
Tulajdonos: Református Egyház, Barabás Péter lelkész Elérhetőség: 06/48-452-121
Férőhelyek száma: 30 fő


Ez az ifi szállás pedig osztálykirándulások helye lehet. Abszolút ideális a túrázni vágyó osztályoknak. Igaz nincs mozi, nincs disco, de a környéken rengeteg megmászható hegy van, amik biztosan örök élményt adhatnak.

Nézzünk néhány képet a környékről, a faluról (nagyításért kattints a képre) :

képek a Malomtanyáról:

 

 
 








Egyéb képek a környékről :











További információkért látogass el a falu honlapjára! : http://www.komjati.hu/

2010. június 12., szombat

Amikor megáll az idő...:)

Szokták mondani, hogy ha jól töltöd el az idődet, ha szórakozol, akkor úgy repül, mintha 2 perc lenne, pedig órákat töltöttél el. Igen, ez így van, de néha mégsem. Ha tartalmas, szórakoztató, örömet okoz és legszívesebben haza se mennél többet, akkor hosszúnak tűnik, egy hosszú időtartamnak, ami tele volt minden jóval, és nem szívesen hagyod ott.
Így voltunk tegnap is. Olyan fura az események ily módon való alakulása. Amikor egy nem betervezett program lesz a legjobb.
A fiúknak focimeccse volt. Bementünk 5re a Népkert mögé egy focipályára. Aztán kicsit feszélyezve éreztük magunkat a csapatársaik előtt, akiket nem ismerünk,de mindig így kezdődik.
Egy idő után meguntuk az álldogálást és elmentünk a büféhez jó hideg sörért. Citromos Borsodit akartunk,de az még langyos volt, így a pultos csinált nekünk Sprite-os sört.. :D Jó volt :D
A meccs vége 6-1 lett... sajnos nem nekünk. Utána kiültünk a büfé elé a hűvösbe és egy csomót beszélgettünk és hülyültünk. És megismertünk egy pár csapattársat :)
Mikor kifelé jöttünk Betti orra elé került egy 2ezres... Első gondolat : ELISSZUK! :D
Mi még elmentünk a kínaiba, a csajok kajáltak. Addig Ákos és Kusz hazament lezuhanyozni. Majd a Vikingnél találkoztunk. De nem csak velük. Sok ismerőssel. Istvánnal,Krisztiékkel....,és Botonddal is...Ez a gyerek... hogy mit le nem művel.... imádom amúgy,de nem kellene ilyeneket mondania meg csinálnia.... szóval egy így nagyon nem kóser...
Aztán ittunk rengeteget beszélgettünk és hazajöttünk.. Nagyon jó este volt. Mindegyik jó. Imádom őket. :)

2010. június 9., szerda

Barátság lány és fiú között?

Ez egy örök kérdés. Körülbelül a tyúk és a tojás esetéhez tudnám hasonlítani. Mindenkinek megvannak a maga kis érvei a témában, és mindenki valami meggyőzőt mond. De akkor hogy is van ez?

Én most a saját véleményemet szeretném leírni, ami ugye egy, azaz csak egy csepp a tengerben... vagy inkább az óceánban.
Az én válaszom egy könnyen megingatható NINCS. Azért könnyen megingatható, mert én elfogadom más véleményét is,és bizonyos szintig még egyet is tudok érteni vele. Persze ez nem azt jelenti, hogy a saját véleményem és jól megszerkesztett indokaim eltűnnek.
Ugye van az méltán híres mondás, hogy a férfi és a nő mindig mást akar.A férfi a nőt, a nő a férfit. Ami egy természetes dolog, kémia, az ember abszolút akarata sem semmisítheti meg.
Na de mi van olyankor, ha ez olyan emberek közt alakul ki, akik korábban sosem gondolták, hogy ilyen történhetne velük?
Hány filmben volt már a híres mondat : "nem szeretném ha a barátságunk tönkremenne". De ezzel a mondattal általában félkézzel zúzza szét az ember amit felépített. Nehéz a dolog, főleg akkor ha az érdeklődés egyoldalú. De ha csak egyoldalú is, az már túlmegy a barátságon. És ha bármelyik fél elkalandozik olyan irányba, amibe nem lenne szabad, az is túl van a barátságon. Hiszen attól, hogy ellenkező nemű, a barátságnak nem kellene máshogy működnie mint azonos nemeknél. Hiszen (jobb esetben) a barátnők nem ábrándozna egymásról és a fiúk sem.
Persze azzal, hogy a másik fél felénk irányuló érzését nem ismerjük, benne is vagyunk egy mókuskerékben. Mi van ha érez valamit, de nem mondja el? Mi lesz ha elmondja és mindennek vége lesz? Mi lesz ha belém szeret? Jajj de cuki volt ma! ... Ha ismerős akkor valószínűleg te is nagyjából egy véleményen vagy velem, még akkor is ha nem hiszed.
Olyan korban ,amikor a szexuális kisugárzás és bevonzás extra erősen működik szinte elkerülhetetlen valamilyen addig idegen érzés kialakulása. Hiszen gondoljunk bele mennyivel máshogy látjuk az embereket ha ismerjük hosszú ideje? Minden mozzanatát, rezdülését ismerheted és máshogy látod kívülről-belülről.
Persze kivételek mindig vannak, és ezek erősítik a szabályt. De ez ugyanúgy igaz a másik oldalra is. Ez egy soha meg nem válaszolandó költői kérdés marad.

2010. június 6., vasárnap

Brasch Bence csókja a Bravo Otto-n

Hiba volt vagy egy sikeres reklámfogás?
Nem tudni, de valószínűleg egy kicsit mindkettő. Hiszen nem azzal van elsősorban a baj, hogy megcsókolta a lányt, hiszen ezt Robbie Wiiliams is tetet hosszú éveken át már szinte menetrendszerűen. (Sokan azt gondolják tőle vette az ötletet) De azok a lányok valószínűleg nem 13 de nem is 14 évesek voltak. Bence abból a szempontól lehetett volna kicsit körültekintőbb, hogy a kiskamasz leányzó most elég hosszú ideig semmi másra nem fog tudni gondolni, aztán a párnájába temetkezve sír majd, hogy " miért teszi ezt velem ha nem akar többet". Én is voltam ennyi idős és valószínű, hogy így gondoltam volna. Bár nincs köztünk túl sok korkülönbség az az egy biztos, hogy változnak a viselkedési normák, és egy mai 14 éves már nem olyan, mint amilyenek mi voltunk.
Valószínűleg a népszerűséggel ebben a 13-14 éves korosztályban nincsen problémája így nem értem kit akart megfogni ezzel a tettel. Mindenesetre reményeket ébresztett rajongólányok ezreiben akik ezentúl minden koncertre elmennek majd és arra várnak, hogy őket mikor hívja fel az illetékes Casanova. Hopp. Akkor meg is van az "indíték"?
Egyre több fórumon és az Otto hivatalos blogján mennek a találgatások arról, hogy megszervezett volt-e ez az akció. Szerény véleményem szerint túl elvetemült lenne az, ha ezt előre megszervezné. Emellett a másik téma, hogy nyelves volt e, avagy sem. Nos, ez nagyon egyszerű. Azért a nyelves csókot fel lehet ismerni és bár Bence csak a száját tartotta oda, újdonsült Júliánk igencsak beljebb akart férkőzni. Szerencsére sikertelenül.
Én a lány szülei helyében ki lennék borulva és nem hagynám annyiban az biztos. Ezért volt rossz ötlet ez, hiszen a rajongói nem 18 éven felüliekből állnak.
Mindenesetre visszhangja van a dolognak és ez jót tesz Bence hírnevének, hiszen a Gossip Girlből tudhatjuk, hogy addig nem vagy senki,amíg nem pletykálnak rólad...
Itt a hírhedt video és a találgatások helye :

Még mindig árvíz, óránkénti híradó nézés, csökkenő szirénázás és kétségbeesett barát.

Természetesen nem, hogy javult volna a helyzet, egyre több rossz hír jön. Bár egyre kevesebb a szirénázás, így is 2 percenként legalább egyet hallunk. Ijesztő. Katonai lánctalpasok, teherautók, mintha legalább háború lenne. A segítség persze már nagyon nehezen jut el azokra a helyekre ahol szükség van rá, ugyanis a települések egy mezei ember számára megközelíthetetlenek.
Pedig olyan szívesen mennék így osztályostul menni segíteni pl. Zsolcára. Sok évfolyamtárs lakik ott, de sajna már védekezésre nincs szükség.... Már csak az emberek mentésének van értelme. A BOON-on nagyjából frissek a hírek,de nincs is annál frissebb, mintha egy osztálytárs hívna fel és mesélné el, hogy mi a helyzet vele.
Nehéz ez mindenkinek.
Komjáti is benne volt a TV-ben...Segítséget kért a falu, ugyanis eddig rájuk tojt mindenki, pedig egy amúgy bokáig alig érő patakocska önti el a falu egy részét.
Eddig csak a falubeliek tudtak védekezni és mikor ők akadtak el, a határon túlról érkeztek gépek,amikkel átvágták a gátat, hogy a mezőre folyjon a víz és ne a faluba. Senki nem törődött a faluval,de most hogy kértek, kaptak. :) A Hír TV tudósított, egy picit beszéltek Szalóval.A bibi csak az volt, hogy azt írták ki, hogy a polgármester LIPTÁK ZSOLT... Mert valaki más telefonált.... Na mindegy ez már nem a blogom profiljába tartozik. Mindenesetre az első az volt, hogy írtam neki, hogy a polgármester neve nem éppen Lipták Zsolt, a köv. híradóban pedig már Szaló Józsefként említették. Megvédem én a falu becsületét :D
A RTL HÍREK oldalán egy légifelvétel van Szendrőről, ami elkeserítő és szerencsére megláttam, hogy mamáéknál nincs víz, ugyanis ha viszi a házat a víz, akkor se mondaná el. :D Ilyen ő :)
Hát nagyjából ennyi... :)

2010. június 5., szombat

Segítsünk a bajbajutottakon!

Tegyük félre most a "rajtam se segít senki" és a "majd más segít én nem kellek" kezdetű mondatokat. Ez még helytálló lenne egy kevésbe rossz helyzetben ha nem forogna kockán emberek százainak otthona, élete. Emberek életének munkája dől össze, megy tönkre és viszi el a víz ha mozdítható, márpedig a víz számára minden mozdítható. Mindenki ha csak egyszer vagy kétszer hívja fel a segélyvonalakat már segített, hiszen legtöbbünk csak így tud segítséget nyújtani bajbajutott társain. De ha ezt megtehetjük, hát tegyük.
A Nemzeti Segélyvonallal egyszer már 40millió forint összegyűlt, ami sok, rengeteg,de a keletkezett károknak és a védekezéshez szükséges összegnek mindössze a töredéke.

Nemzeti Segélynvonal telefonszáma : 1752, ezzel 250Ft-tal támogathatod Te is a bajbajutottakat!

Stereo Love és Biliárd, avagy hiánoztak már a dinnyéim :)

Tegnap késő délután szólt Gréta, hogy Ami szeretne beülni valahova inni, mert átment a vizsgáin. El tudtam menni, végül pedig Betti is jött hiába német emeltezik ma.
Telefonált Ami, hogy a Kortyoldában vannak, hát odamentem. Ott volt Regős tanár úr is és még mindig az az érzésem, hogy nem csíp, bár ez kölcsönös.
Bettit felhívta István, hogy a suliban ilyen juniális van estig...hát bementünk,és bár a meccsről lemaradtunk a fiúk ott voltak :) Örültem nekik :) Rég láttam őket :) hiányoztak már... :)
Aztán elmentünk nagy szenvedések árán a Vikinghez. Ők meg beültek a G-pontba. Aztán kijöttek :D a lényeg az, hogy egy csomó ideig beszélgettünk aztán elmentünk a G-be, fel biliárdozni. Annnnnyira jó volt. Most így előjött, hogy hiányoznak :( Jó,tudom más biztos nem gondolja így, lehet h én vagyok az egyetlen az osztályból, de jó volt velük újra eltölteni egy kis időt :) Aztán hazament mindenki és csucsu :)
Ennyi :)

2010. június 4., péntek

Árvíz Borsodban

Másról sem szólnak a hírek az egész országban csak a megáradt folyókról és patakokról. És amíg az embernek nincs személyes érdekeltsége a dologban csak sápítozik, hogy hol segítsen, vagy éppen ilyen eszében sem jut. Az ember hátán végigfut a libabőr minden egyes alkalommal ha egy szirénázó autót hallok. Mentők, rendőrség, és a legborzasztóbb a tűzoltóság folytonos szirénázása.
A legrosszabb helyzet jelenpillanatban Borsodban van. Azon belül is Edelény valamint Szendrő és Ócsanálos. Mind mind olyan települések,ahol közvetlenül folyik egy amúgy térdig érő patak vagy egy derékig érő kisebb folyó. Ami ennyi eső hatására zúgó-morgó szörnyeteggé válik.
A Bódva átlagmélysége (vagy magassága, ki hogy közelíti meg) kb. 130 centi. Nyáron fürdünk benne és nem is gondjuk, hogy mekkora pusztítást okozhat.
Személyes érdekeltségem 2 faluban is van. Komjátiban (erről sosem ejtenek szót, pedig a jól elzárt Tornaszentandrás a szomszédja és ugyanazon oldalról Komjáti is el van zárva. Az egyetlen különbség, hogy Komjátit  főútról is meg lehet közelíteni, Szentandrást pedig csak Komjátin keresztül , mert egy kis zsákutca-falu) a másik pedig Szendrő, ahol szintén siralmas a helyzet. Nagybátyám, apukám, unokatesóm a gáton dolgoznak. Szerencsére közvetlenül érintve nincs egyik ház sem a nagyszüleim házai közül, ugyanis elég távol vannak a folyótól. De mások szenvedését látni borzalmas lehet. Éppen most beszéltem a szendrői nagyimmal és szomorúan újságolta, hogy hogy megkönnyezte azokat akiket ki kellett telepíteni. Akiknek mindenük odalett, akiknek az élete munkája semmisült meg. Még így távolról is borzasztó. Milyen lehet benne élni? A kert a házban még ép, de a búza, kukorica, krumpli földjét derékig érő víz lepte el. Ez, egy falusi embernek óriási veszteség. Akinek nincs nem is tudhatja milyen. A falusi ember nagyjából azt eszi amit maga termeszt, vagy állat esetében nevel. Itt a kettő összekapcsolódik, és ha a búza el van öntve és tönkremegy az plusz kiadást jelent hiszen az állatoknak ezt adták volna enni.

A másik. Komjátiban ennél kicsit nehezebb a helyzet. Ugyanis ott nem csak az árra,de a belvízzel is meggyűlik a bajuk. Nagyszüleim kertje annak ellenére, hogy távol esik a Bódvától úgy néz ki, mint egy nagy tó. És az eső csak esik és esik. A földet már eladták így a búzavesztés miatt már legalább nem kell aggódni, hiszen a búzaföldek ott vannak a Bódva medrétől 10 méterre. Mindegyiknek kampec.

Mégis egy dologra jó ez az egész. Összehozza az embereket. Tudom, butaság, hiszen azt hisszük ez nem is fontos, csak az hogy mentsük ami menthető. De amikor egy fél megye, egy negyed ország együtt dolgozik és az egész ország szorít értük az nagyon összehozza a dolgokat. Ha másért nem is, ezért legalább elmosolyodnak azok is, akik most nagyon nehéz időket élnek át.


2010. június 3., csütörtök

új laptop, lustaság, pénzkeresés, fúró szomszéd, fáj és kedvtelenség tanuláshoz... ugh

Tegnap elmentem Trisztánkáért... tudom elég hülye vagyok, hogy nevet adok neki, de valahogy így szeretem... van neve a számológépemnek is, telómnak, a másik számítógépnek is szóval lehet h könnyebben szokom meg így... vagy csak egyszerűen elment az eszem :D ez sem kizárt :D
Szóval Trisztán(ka) egy Asus K51AC. Kinek mi az olcsó és a drága, de szerintem ez olyan középkategóriás árú... jó persze ne számoljuk bele az akár 1milliós laptopokat is... Na mindegy... Olcsó volt viszonylag, bár ugye ráment az egész ballagási pénzem... De szép és szükségem is van rá. Kell majd jövőre.
Külsőre szép és nekem, aki tulajdonképpen semmit nem csinál a géppel,mert nem játszom.. :D tökéletes belülről is.
Más.

Már egy ideje tervezünk elmenni a Kisgergelybe munkaügyben, hátha van még.. de lusta vagyok, pedig jó sokat fizetnek. Végső esetben is marad nagybátyám... Hátha ő tud valamit, de azért jövőhéten mindenképpen elvonszolom magam. Ja meg Ági néni.tyű.nálam vannak a könyvei már mióta... Mindig elfelejtem felhívni.

Ma sem tanultam valami hatékonyan... egy József Attila és egy negyed IV.Béla nem sokat segít. De fájdalmaim is voltak és a szomszéd is felújít így holnap egy törivel többet kell megtanulnom... de legalább szabok magamnak büntit. Ez azért jó nem?
na jóvanna.
pá.

2010. június 1., kedd

érettségi eredmények, avagy magas elvárások + nehéz érettségi = sokk

Mint mindenki, két hónappal ezelőtt a felvi.hu-n így ütögettük be a kalkulátorba a lehetséges százalékokat : 
magyar : 90%
matek : (jó ezt nem mindenki csak én :D ) 40%
töri : 85%
angol : 92%
hittan : 92% (minimum)
Ez ugye jelentősen megváltozott azután, hogy megírtuk az érettségiket :
magyar : 85%
matek : (ez maradt :D ) 40%
töri : 80%
angol 90%
hittan : maradt ez is.
Hiszen az ember azt hiszi, hogyha csak egy szövegértést és egy fogalmazást kell írni, abban nem lehet elbukni. Hát ezt megcsinálták olyanra, hogy ellehessen. Furfangos táblázatok és kétértelmű mondatok nehezítették meg a dolgunkat. A szövegalkotásnál pedig minden szép és jó lett volna, ha az (érthető) idegesség miatt nem kapkodom el annyira az írást. Ugyanis 3 pontot buktam azon, hogy nehezen különböztethető meg az ékeset és a pont és egyes szavakat kicsit furán írtam. Nos ez még nem is zavart volna ( na jó,de) ha nem múlik rajta jegy. Így ugyanis pont buktam az 5ös írásbelit.
A törivel nem foglalkoztam különösebben, hacsaknem azért mert évekig szivatva voltam a tanár által, gondoltam majd ez kiül az érettségire is. Nem ült. Igazából nekem tökéletesen megfelel az az eredmény,amit elértem. Nekem a továbbtanuláshoz nem kell a töri (felvételi tantárgy nekem csak az angol és a magyar) az alapműveltségem pedig nem azon fog múlni, hogy pl 1 pontot vesztettem azon ,hogy az országban élő nemzetiségekhez én a kínaiakat is odaírtam, ami igaz, ezt senki nem mondhatja, de a tanári megoldókulcsban nem szerepelt. Így nem jó.. Hmm... És kitudja milyen kis apróságok voltak még. De ez nem is baj, de tényleg.
A matek kicsit más tészta. Sosem állítottam túl magas elvárásokat a matek érettségihez. Sosem voltam jó matekból, miért pont az érettségi sikerülne jól? Nekem a matek olyan, mint egy gépésznek a fogalmazás. Abszolút felesleges. A gyerekemnek kitudja hány év múlva pedig biztosan fogok tudni segíteni a háziban :) Nekem ennyi tervem van vele. :)
Az angol volt a reményem. Hiszen vagy ennek vagy a magyarak kellett kiemelkedően sikerülni ahhoz, hogy ellensúlyozhassa, ha valamelyik nem úgy sül el,ahogy képzeltem. Most is így van. Bár azért nem lett annyira vészes az a magyar, de az, hogy 2%-kal kevesebb lett ellensúlyozza az, hogy az angol 2%-kal több, mint a várt.
Így az eredményeim eddig szóbeli nélkül (és zárójelben az áhított eredmény a szóbelivel) :
magyar : 78%->4 (->82%->5)
matek : 38%->2 (ez marad,nincs szóbeli :D)
töri : 74%->4 (->81%->5)
angol : 92%->5 (->94%->5)
hittan : még nincs eredmény, de minimum 90%->5
Amúgy azzal sem értek egyet, hogy az írásbeli ennyit nyom a latba. Hiszen gondoljunk csak bele... Ez egy "nagydolgozat" 12 év anyagából, amire nem lehet készülni... Viszont a szóbeli tényleg azt mutatja, hogy mennyit tanulsz/tanultál. Én sokkal nagyobb súlyt fektetnék a szóbelire, hiszen ott azért személyesebb a vizsga és apróbb rontások korrigálása is nyom nélkül mehet.
Ez az érettségi úgy összességében nehéz volt. Bonyolult volt és még véletlenül sem olyan, mint amire számítottunk.
Én hiszek a sorsban. Talán ezt említettem is már. Tehát minden úgy lesz, ahogyan lennie kell. És bármennyire is fáj az, hogy 3 pontot buktam a magyaron helyesírás miatt, ennek is volt oka. Akármerre sodor a szél, az úgy lesz. És semmit nem tehet ellene az ember. olvastam erről egy könyvet. Vagyis pont ennek az ellentettjéről. De amennyire megfogott és elhittem akkor, annyira hihetetlen az, hogy ilyeneken bukok pedig készültem, és megtettem mindent. Bízzunk a sorsunkban. Szerintem jó lesz :)