2014. május 7., szerda

Csaló marketingcégek - kétségbeesett álláskereők : 100 - 0

Amint azt az előző bejegyzésemben közöltem, lázas álláskeresésben vagyok. Így botolhattam bele természetesen (hozom a formám) Budapest (és amúgy országos, Miskolcon is van irodájuk) egyik csaló marketingcégébe.
Az álláshirdetés a következőképp hangzik: ( ITT található a Workania oldalán)
Akár középfokú, bármilyen végzettséggel rendelkező, sikerorientált embereket keresnek.Tárgyalni kell, új ügyfeleket felkutatni fix munkaidőben fix+jutalékos bérezéssel.
honlapjukon (katt ide) milliónyi partner felsorolva. Olyan referenciák, mely láttán mindenkinek kedve támad egy ilyen fiatalos csapatban dolgozni. Tehát megpályáztam az állást én is.
Az első gyanús dolog az volt, hogy még a lassan 100 db elküldött önéletrajzom folyamatos feldolgozás alatt áll, vagy lezárták és nem kellek, ők még aznap kiválasztottak, mert "önéletrajzom alapján megfelelek".
Természetesen örültem, mint majom a farkának. Kirittyentettem magam, és belevágtam az állásiterjúk körforgásába természetesen hatalmas elszántsággal és lendülettel.
Csalogató volt továbbá az is, hogy az irodájuk a Váci utcában van, gondoltam "húha".
Megérkeztem, természetes 10 perccel a kezdés előtt, hogy jó benyomást keltsek. Mikor felértem, egy lakás méretű irodának mondott helységbe csöppentem, ahol egy rövid, szőke hajú, bárgyú titkárnő fogadott, de nagyon rendes volt, közvetlen. Csak éppen a bokatörés határán botladozott a 20 centis leopárdmintás magassarkújában. Kezet fogtunk, majd közölte, hogy üljek le bent, hoz egy interjús lapot. Bent már két srác ült, lázasan gondolkodva a feltett kérdéseken. Miután a titkárnő lefolytatott egy elég valószínűen személyes traccspartyt a mobiltelefonján, odahoztam nekem is a lapot, melyet próbáltam a lehető legmegnyerőbben kitölteni. Én hülye.
Ezalatt érkezett meg az irodavezető, aki egy feltűnően fiatal és nagyon jókedvű Gábor nevezetű srác volt öltönyben, aktatáskával, ahogy annak lennie kell.
Ekkor kezdtem azon gondolkodni, hogy milyen iroda ez?? Az előtérben, ahol a titkárnő ült, volt egy pult, a belső szoba pedig egy garzon méretű terem egy asztallal, egy sarokülővel. A tér pedig ketté volt választva egy üvegfallal, ott volt az "iroda". Kérdem én: ez milyen iroda? Nincs munkaterület! De még ekkor sem jöttem rá, hogy valami nem stimmelhet, azzal körítve sem, hogy üvöltve bömböltek a legújabb diszkóslágerek, mely szintén komolytalanságról tanúskodott.
Miután a két srác letudta az interjút, én következtem. Szinte a belem kiverejtékezve léptem be életem első állásinterjújára. Gábor meglehetősen kedvesen fogadott, hellyel kínált, majd elkezdett belőle ömleni a mondandó. 10 percen keresztül megállás nélkül csak a céget fényezte, néha pedig egy-egy kérdést feltett a hallottakkal kapcsolatban, melyre a mézes-mázos előadás és a vakítás miatt egyértelmű igen volt a válasz. Ennyi volt mindössze az én szerepem az interjúban.
A végén közölte, hogy 2 főt fognak a pályázók közül kiválasztani, akik egy próbanap keretén belül majd megismerkedhetnek a céggel és a tevékenységgel, azt mondta 17:30-ig jelentkeznek, ha megfeleltem, ha nem akkor többet nem találkozunk. Meglehetősen okosan felépített taktika volt.
Adrenalintól felspannolva vártam a fél 6-ot és igen! Hívtak! Repestem az örömtől, mint az állat, de valamiféle női megérzés kezdett rajtam úrrá lenni, mert olyan azért ritka, hogy más másnap reggel kilencre mennem kell. SŐT! Nem is abba az irodába, ahol voltam, hanem egy egész másikba, ahol ráadásul  a kapucsengőre se a Blue Marketing név lesz írva. A vészféket behúztam, és tettem egy próbát, rákerestem az interneten egy kicsit tüzetesebben a cégre, és amit találtam, az felháborító.

Egy székhellyel kb. 4 céget "működtetnek" valószínűleg illegállisan. A székhely az a másik cím, ahová mennem kellett volna "próbanapra" a Váralja utcába.
Többek "élménybeszámolóját" találtam meg gyakorikerdesek.hu-n, melyeket inkább bemásolnám, beszéljenek maguk a száraz tények:
"Blue marketing Kft:Profession.hu-n hirdetnek most, ugyanaz a házalós munka,mint a Marketing and advertising. Ne dőljetek be nekik,nézzétek meg az ingyenes céginformációban, ugyanaz a céghely: 1013 Budapest, Váralja utca 3. ISMÉTLEM,NE DŐLJETEK BE!!!"

"Én múlthéten voltam a Blue Marketing-nél interview-n és próbanapon is! :D Kicsit vicces a cég, az interview-n közölte a magyarul alig beszélő nagyon pöpecűl, külföldiül kinéző manus, hogy irodai melóról van szó, ,,gesztusokat" kell értékesíteni prémium ügyfeleknek, vezetőknek, polgármestereknek, egészségügyi szakembereknek, ezek a gesztusok meg ilyen turisztikai bigyók, amiket megvehettél 6ezerért, aztán meg olcsóbban tudtál menni wellness-elni. Másnap behívtak próbanapra, örültem, mint majom a farkának, csak amikor bementem, koppantam! Rögtön úgy kezdték, az amúgy teljesen agymosott barmok, hogy megyünk Törökbálintra, én meg néztem, mint majom, hogy mi van. Még itt sem esett le, gondoltam címlista van, meg előre lebeszélt tárgyalások, gondoltam adok neki egy esélyt. Leértünk Tbálintra és úgy nézett ki, hogy az idióta, egyfolytában magában röhögő gyerek, konkrétan futva, bement minden boltba, rendőrségre, intézménybe és azok vezetőire akarta rátukmálni ezeket, mondanom sem kell, előzetes egyeztetés nélkül. Mondanom sem kell, hogy egyet sem adtunk el. 2 óra után, meguntam a rohangálást és hazamentem. Ma meg a Marketing One hívott fel, hogy menjek be holnap, de felejtős! A kúrva anyjukat az ilyen cégeknek! A sales, értékesítés, nem ÜGYNÖKI munka!"

"Én ma voltam ennél a Marketing&Advertising gagyicégnél, ez egy vicc, amit sejtettem is, de kíváncsi voltam. Kb 10 percig tartott az ún. interjú a szőke plasztikmacával, aki egy bemagolt szöveget darált, hihetetlen antipatikus stílusban, nagy szavakat használva, semmit mondva. Kerüljétek el őket!"

"Engem hétfőn hívtak be próbanapra. Most találtam meg csak a róluk szóló dolgokat, mert már Advertising Kft néven futnak.. Franc, pedig reméltem, hogy rendes munka lesz.:( Jól kihasználják a magas munkanélküliséget..."

"Advertising Agency 
Nem kell hozzá nagy logika, elég beirni a Google kereső forditóba a cég nevét. 
Reklámügynökség iroda kft. 
Jó az észrevétel valóban, ugyanaz a cég, némi változással. 
MIVEL IS FOGLALKOZIK? 
nos ez egyszerű! 
Nem azzal ami a neve! 

Most hallgattam végig egy állásinterjút! 

Hmmm 
minden más volt ez nem interjú! 
Tájékoztató a cég tevékenységéről! 
Egy mondatba besűritve mi a lényeg! 
Negyed óra, tájszólással előadott linkelés! 

Cégekkel áll kapcsolatba, azok termékeit kell értékesiteni! 

A munka végzése nem a megadott helyen van! 
Munkahely a Budai oldalon! Kihelyezett irodákban. 

Elhangzott: 
- Közlekedési támogatás, de csak kérdésre 
Napi elszámolással 
- Dobálóztak az időarányos elörrejutással 
Hónapok, évek 
- Bérezés: 120-150 nettó 
felsőbb szinteken 260 
Bejelentett munka: 
A fix bejelentett: 
Napi 8 minimálbérrel bejelentve 
A többi jutalék 
Már ha van értékesités! 

Mekkora lehetőség ez NEKTEK!"

"Srácok, frissen izibe jelzem nektek, hogy még mindig hirdetnek, most a Váci u 9-be hívják az embereket, ma voltam én is. A külföldi srác nyomja még mindig a darát, kb 10 percbe sűrítve, semmit sem értesz meg belőle de kedvesen mosolyog, és bólogat, el is hiszed egy percre hogy valóság. 

8 órás bejelentett, minimálbérrel + juti, de hogy mit is kell pontosan csinálni, az tökre nem hangzik el. 3 kérdést tettem fel,mind a 3 kertelés volt visszafelé. 

Ne menjetek el az interjúra, időhúzás sajnos. 

üdv"

Amennyiben valakinek meg nem tiszta az egész, itt a forrás a további hozzászólásokért: Gyakorikerdesek.hu

Szóval, ha bármilyen "reklám és marketing" cég álláshirdetését látjátok, amihez csak ügyesnek és sikerorientáltnak kell lenned, legyen gyanús! Más-más néven jelennek meg időről időre. Van irodájuk az Andrássy úton, a Váci utca 9.-ben, a székhely pedig a Váralja úton van. Nézzetek utána cégjegyzékben, keressetek rá a neten. De ha el is mentek állásinterjúra a fent említettekre figyeljetek.
Ha:
- nem mond a munkáról konkrét dolgokat
- ha a cég partnereiről és sikeréről beszél CSAK
- ha nem kérdez tőled semmit, csak bólogatnod kell
- és rögtön kiválsztanak, másnap, vagy következő munkanapon menned kellene próbanapra, akkor
NE DŐLJ BE

A munkakör a következőből áll:
Saját költségeden utazgass idegen városokba, ahol minden jött-ment cégvezető, orvos, rendőrkapitány stb.. felkeresésével el kell sóznód "kártyákat". Egész nap rohangálsz, mint a mérgezett egér minimálbérért és még az sem biztos. Amennyiben nem teljesítesz jól, nem adsz el ilyen kártyákat, akkor leb.sznak, hogy miért nem sikerült, legközeleb teljesíts jobban.
Nem irodai munka, nincs előrelépés, csak ha a beledet is kidolgozod és megalázod magadat, vagy akkor, ha te találtad ki ezt az egészet.

Vigyázzatok!

Előforduló "cégevek":
- Blue Marketing Kft
- Marketing One Kft
- Advertising Agency
- Marketing & Advertising
...de még lehet sok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése