2010. január 29., péntek

Egy kis segítség jelentkezési lap kitöltésében + felsőoktatási tippek

Hát én is csak most kezdem a szárnyamat próbálgatni,de asszem tudok segíteni annak,aki még nálam is elveszettebb és itt keresi a megoldást.
Nos..

Ha megvetted a Felsőoktatási Tájékoztatót,amihez jelentkezési lap van nagyon alap,hogy tudnod kell,csak az EGYIKET használhatod fel.. (tudom,hogy alap,de volt aki megkérdezte..).
Tehát ne tervezz 20 hellyel amit bejelölhetsz :)
A lap első oldala szinte teljesen egyértelmű.

Az 1. pontban leírod neved,anyukád LEÁNYKORI nevét,tehát semmi Kovács Józsefné..,szülővárosodat blablabla...

Az első fontos állomás az 5. rész. Itt nem kötelező megadnod a telefonszámokat és e-mail címeket,de erősen ajánlott.Ugyanis amikor a híradó tele lesz azzal,hogy az SMS-eket épp most kapják a diákok,hogy felvették-e őket,te ebből könnyen kimaradhatsz. :):)
Add meg a mobilt is és az e-mail is.Otthoni nem fontos
.
6.A második,de legfontosabb-fontos ( :D ) pont. Enélkül ugye a jelentkezési lap nem is jelentkezési lap.
A betűkódhoz - pl. ha te a Budapest Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szakára szeretnél jelentkezni enynit kell odaírnod ( ! a kockás részre ! ) : BGF-VKIFK ( a hosszú sorba pedig mellette) : turizmus-vendéglátás.Képzési szinthez nagy A betű,ha alap nagy F betű ha felsőfokú képzés.Munkarendhez nagy N ha nappali,nagy L ha levelező.Finanszírozási formához nagy Á vagy A ha államilag támogatott,nagy K ha költségtérítéses.Egy szakból egymás után bejelölheted a támogatott és fizetős formát is,de természetesen első helyre a támogatottat írd!
Fontos,hogy az első helyre írd az álom-szakodat!!Még akkoris ha 100%-ig biztos vagy benne,hogy nem vesznek fel! Sosem tudhatod,hogyan ingáznak majd a pontok és lehet h te bejelölted 4.-nek és felvettek az első helyre is (tegyük fel,hogy a módosításról lecsúsztál) és így az első helyre kell menned,pedig felvettek az álom-szakodra is!
Ha bejelöltél pl 2.-nak vagy 3.-nak egy olyan helyet,ahová biztosan felvesznek,mert esetleg olyan alacsony a pont és azt is szeretnéd,akkor felesleges még 4 magasabb pontszámút bejelölnöd,ami megegyezik az első helyes legmagasabb ponttal,hiszen ha arról lecsúsztál akkor értelemszerűen a többiről is! Ez fontos! És pénzt spórolhatsz!
A 6/a-ba semmit nem kell írndo,erre még tudtommal nincs szükséged 18 évesen :D..de eljön ennek is az ideje,reméljük :)

A 7.-ben fontos a suli OM-kódja.Ezt az ellenőrződ elején találod! Aztán értelemszerűen be x-eled a megfelelő rublikát a sulid tipusával.Valamint egy 2010-et odaböksz az érettségi bionyítvány várható évéhez és egy nappalit x-elsz ha egy sima,mezei suliba jártál.

8.A táblázatban az első kihagyott oszlophoz az idegen nyelvhez írod azt a nyelvet,amit ELSŐKÉNT tanultál az uccsó 2 évben.Majd a mellette lévő oszlopba a utolsó előtti évhez beírod a jegyeket,az utolsó évet szabadon hagyod,ezt akkor kell kitöltened,ha vissza küldik a jelentkezési lapot május végén/június elején.
A köv. oldal tetejére ismét kerüljön a neved.

A 9.részt szabadon hagyod,azt megint csak akkor töltöd ki,ha a lapot visszaküldik.Akkor se írj be semmit,ha megvan alőrehozott érettségid bármiből!!!

A köv,11.táblázatba a nyelvvizsgádat kell beírnod:Pl.: Angol -B2 - K - és A bizonyítványon PIROSSAL írt szorszámot írd ide.
a b, részét értelemszerűen csak akkor kell kitölteni ha valamelyik igaznak bizonyul rád,megfelelő dokumentumokat csatolni kell a laphoz.
az e,részben kimagasló sportteljesítményre vonatkozó plusz pont igénylésére van lehetőség.
 
12.tábla:Amit tudsz csatolni,csatolni KELL! Tavaly évvégi bizi,nyelvvizsga bizi stb..ami MÉG nincs meg,azt szintén visszaküldés után csatolod.

14.Ezt tök logikus kitölteni..Később nem kell bíbelődni vele...Be x-eled,lent ragasztasz egy képet és ebből készítik majd a diákodat.

A lenti részen:
Mucsaröcsöge (lakóhelyed,ahol kitöltötted a lapot),2010....(amikor kitöltötted a lapot)
TE aláírásod                                    Anyu vagy Apu aláírása


ENNYI :)
Remee0lm segítettem :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése