2010. június 4., péntek

Árvíz Borsodban

Másról sem szólnak a hírek az egész országban csak a megáradt folyókról és patakokról. És amíg az embernek nincs személyes érdekeltsége a dologban csak sápítozik, hogy hol segítsen, vagy éppen ilyen eszében sem jut. Az ember hátán végigfut a libabőr minden egyes alkalommal ha egy szirénázó autót hallok. Mentők, rendőrség, és a legborzasztóbb a tűzoltóság folytonos szirénázása.
A legrosszabb helyzet jelenpillanatban Borsodban van. Azon belül is Edelény valamint Szendrő és Ócsanálos. Mind mind olyan települések,ahol közvetlenül folyik egy amúgy térdig érő patak vagy egy derékig érő kisebb folyó. Ami ennyi eső hatására zúgó-morgó szörnyeteggé válik.
A Bódva átlagmélysége (vagy magassága, ki hogy közelíti meg) kb. 130 centi. Nyáron fürdünk benne és nem is gondjuk, hogy mekkora pusztítást okozhat.
Személyes érdekeltségem 2 faluban is van. Komjátiban (erről sosem ejtenek szót, pedig a jól elzárt Tornaszentandrás a szomszédja és ugyanazon oldalról Komjáti is el van zárva. Az egyetlen különbség, hogy Komjátit  főútról is meg lehet közelíteni, Szentandrást pedig csak Komjátin keresztül , mert egy kis zsákutca-falu) a másik pedig Szendrő, ahol szintén siralmas a helyzet. Nagybátyám, apukám, unokatesóm a gáton dolgoznak. Szerencsére közvetlenül érintve nincs egyik ház sem a nagyszüleim házai közül, ugyanis elég távol vannak a folyótól. De mások szenvedését látni borzalmas lehet. Éppen most beszéltem a szendrői nagyimmal és szomorúan újságolta, hogy hogy megkönnyezte azokat akiket ki kellett telepíteni. Akiknek mindenük odalett, akiknek az élete munkája semmisült meg. Még így távolról is borzasztó. Milyen lehet benne élni? A kert a házban még ép, de a búza, kukorica, krumpli földjét derékig érő víz lepte el. Ez, egy falusi embernek óriási veszteség. Akinek nincs nem is tudhatja milyen. A falusi ember nagyjából azt eszi amit maga termeszt, vagy állat esetében nevel. Itt a kettő összekapcsolódik, és ha a búza el van öntve és tönkremegy az plusz kiadást jelent hiszen az állatoknak ezt adták volna enni.

A másik. Komjátiban ennél kicsit nehezebb a helyzet. Ugyanis ott nem csak az árra,de a belvízzel is meggyűlik a bajuk. Nagyszüleim kertje annak ellenére, hogy távol esik a Bódvától úgy néz ki, mint egy nagy tó. És az eső csak esik és esik. A földet már eladták így a búzavesztés miatt már legalább nem kell aggódni, hiszen a búzaföldek ott vannak a Bódva medrétől 10 méterre. Mindegyiknek kampec.

Mégis egy dologra jó ez az egész. Összehozza az embereket. Tudom, butaság, hiszen azt hisszük ez nem is fontos, csak az hogy mentsük ami menthető. De amikor egy fél megye, egy negyed ország együtt dolgozik és az egész ország szorít értük az nagyon összehozza a dolgokat. Ha másért nem is, ezért legalább elmosolyodnak azok is, akik most nagyon nehéz időket élnek át.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése